cropped kilkis

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821(2018)

Γράφτηκε από τον/την Κέρος Ιωάννης. Posted in Εορταστικές εκδηλώσεις

Γιορτή αφιερωμένη στο ένδοξο Μεσολόγγι ετοίμασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους με αφορμή την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Τα σύντομα θεατρικά δρώμενα σε συνδυασμό με τα τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία των μαθητών του σχολείου μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στο ένδοξο Μεσολόγγι, «το αλωνάκι της λευτεριάς» όπως το αποκάλεσε ο Διονύσιος Σολωμός και γέμισαν την ψυχή τους με εθνική υπερηφάνεια.

Να ζει το Μεσολόγγι! Να ζει η ηρωική Ελληνική ψυχή η οποία οφείλει να διατηρεί άσβεστη μέσα της την αγάπη για την πολύπαθη πατρίδα μας Ελλάδα!

1

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ.

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Διδασκόντων

Γράφτηκε από τον/την Κέρος Ιωάννης. Posted in Εορταστικές εκδηλώσεις

 pita2018a

Την Πέμπτη, 18/01/2018, ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας*. Τυχερός, ο γυμναστής του σχολείου μας, κ. Κατσικάρης Γ., ο οποίος δέχθηκε τις ευχές και τα πειράγματα όλων των συναδέλφων.

Και του χρόνου με υγεία!!!

*Η βασιλόπιτα πήρε το όνομά της από τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος για να προστατεύσει την περιφέρειά του (Καισάρεια) από τις επιδρομές εχθρών έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα για να τα δώσει στους εχθρούς ώστε να μην καταστρέψουν την περιοχή και το βιος των κατοίκων.

Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν εισέβαλλε ποτέ στην Καισάρεια, τα νομίσματα έμειναν και κατά παραγγελία του Μεγάλου Βασιλείου (που ίσως θέλησε να τα διασπείρει και για να τα προστατεύσει αλλά και για να επιβραβεύσει τους κατοίκους της πόλης για την πίστη τους) τοποθετήθηκαν σε πίτες και ψωμάκια και μοιράστηκαν σε όλους τους κατοίκους αδιακρίτως.

Κάπως έτσι καθιερώθηκε η βασιλόπιτα με τον τυχερό να θεωρείται αυτός που βρίσκει το φλουρί, το μοναδικό τυχερό νόμισμα.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 (2017)

Γράφτηκε από τον/την Κέρος Ιωάννης. Posted in Εορταστικές εκδηλώσεις

oxi

"Πολύς κόσμος έτρεχε να δώσει αίμα τις ημέρες του πολέμου. Ήταν εκεί νέοι, κοπέλες, γυναίκες, μαθητές, παιδιά που περίμεναν τη σειρά τους. Μια μέρα, ο επί της αιμοδοσίας φίλος μου γιατρός, είδε στη σειρά των αιμοδοτών που περίμεναν, να στέκεται και ένα γεροντάκι.

-Εσύ παππούλη τι θέλεις εδώ;

-Ήρθα, κι εγώ, γιατρέ, να δώσω αίμα.

Ο γιατρός τον κοίταξε με απορία και συγκίνηση. Ο γέρος παρεξήγησε το δισταγμό του. Η φωνή του έγινε πιο ζωηρή.

-Μη με βλέπεις έτσι, γιατρέ μου. Είμαι γέρος, το αίμα είναι καθαρό, και ποτές μου δεν αρρώστησα. Είχα τρεις γιους. Σκοτώθηκαν και οι τρεις εκεί πάνω. Χαλάλι της πατρίδας. Μου είπαν πως οι δύο πήγαν από αιμορραγία. Λοιπόν, είπα στη γυναίκα μου, θα ‘ναι κι άλλοι πατεράδες, που μπορεί να χάσουν τα παλληκάρια τους, γιατί δεν θα ‘χουν οι γιατροί μας αίμα να τους δώσουν. Να πάω να δώσω κι εγώ το δικό μου. "Άιντε, πήγαινε γέρο, μου είπε κι ας είναι για την ψυχή των παιδιών μας". Κι εγώ σηκώθηκα και ήρθα».

Γι' αυτό νικήσαμε, γιατί πολεμούσε όλος ο λαός. Την πιο μεγαλειώδη μάχη την κέρδισαν οι...άμαχοι."

Σ. Μυριβήλης - Απόσπασμα από την πανυγηρική του ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών, 1960

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 επισκέπτες και κανένα μέλος